Четвер, 2024-04-25, 10:46 PM
Вітаю Вас Гість

Новий журналіст

(додайте до улюблених сайтів в закладки)

Меню сайту
Наше опитування
За кого б Ви проголосували на президентських виборах, якщо б вони відбулись завтра?
Всього відповідей: 205
Народная агитация за Тягнибок Олег Ярославович
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 8 » Запорізька облрада ухвалила протиправне та дискримінаційне рішення щодо українців
Запорізька облрада ухвалила протиправне та дискримінаційне рішення щодо українців
6:59 PM
Запорізька обласна організація ВО «Свобода» опротестовуватиме в прокуратурі та домагатиметься скасування через суд рішення облради щодо присвоєння російській мові статусу регіональної.

8 серпня 2010 року на майдані біля облради Запорізька обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» провела пікет, спрямований проти ухвалення проекту рішення щодо надання російській мові статусу регіональної (використовувати її в офіційному діловодстві замість державної).

Перед учасниками пікету виступив голова Запорізької «Свободи» Валерій Подлобніков: «Розвиткові російської мови в Запорізькій області, як і в Україні, ніщо не загрожує. Вона не може бути ні регіональною, ні тим більше офіційною на Запорізькому терені, адже має материнські коріння в Росії, а не в Україні.

Без мови немає нації – це добре розуміють українофоби, тому й пропонують малоросам-депутатам ухвалювати щодо українців дискримінаційні рішення про подальше зросійщення козацького краю.

Росіяни в Запоріжжі та області не складають національної більшості населення (за винятком окремих сіл Кам’янко-Дніпровського району, Куйбишевського району та с. Гусарка), тому норми частини 2 статті 3 Закону України «Про мови в Українській РСР» про навчання «національною мовою більшості населення» не можуть бути чинними на території Запорізької області.

Більше того, Європейська Хартія з регіональних мов і мов меншин, на яку посилається автор пояснювальної записки регіонал Пашков, констатує, що «захист і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинен проводитись на шкоду офіційним (тобто державним) мовам і необхідності вивчати їх». Гаазькі рекомендації щодо освіти є такі, цитую: «Особи, які належать до національних меншин, зобов’язані інтегруватися в широке суспільство через належне володіння державною мовою». До того ж впровадження положень Європейської Хартії в життя є прерогативою держави, а не обласної ради

«Борітеся-поборете, Вам Бог помагає!»- звертався Шевченко до українців. Саме він заклав основи українського націоналізму та закликав усіх українців не плакатися, а ставати до боротьби за своє майбутнє. «Свобода» стояла і буде стояти в обороні української мови - тому що ми українці!».

Під час пікетування свободівці роздали депутатам звернення із закликом проявити державницьку позицію, та роз’яснення з приводу невідповідності проекту рішення чинному законодавству.

У зверненні, зокрема, йдеться: «В Запорізькій області триває цілеспрямована антиконституційна діяльність щодо впровадження російської мови як державної, вона функціонує як офіційна мова суспільно-політичного життя, з місцевих бюджетів виділяються кошти на підвищення її суспільної ролі. Нинішня влада намагається законсервувати напівколоніальний статус української мови, виконуючи завдання ідеологів відновлення російської імперії. Оскільки єдина державна мова – основна ознака й найважливіша умова існування нації як етнічної, так і політичної. Тому продовжуються спроби принизити статус української мови надавши статусу офіційної мові колишньої окупаційної адміністрації.

Спекулювання двомовністю вже вкотре стає розмінною монетою напередодні виборів. В черговий раз комуністи і регіонали намагаються напередодні виборів відволікти увагу суспільства міфічними "утисками російської мови" від насправді актуальних проблем. Це вже набридле намагання підняти постійне падіння рейтингу Партії регіонів на провокаціях розколу суспільства».

Запорізька обласна організація ВО «Свобода» заявляє про протизаконність ухваленого рішення «Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови…». Адже воно  суперечить ст. 10, ст. 19 ч. 2 Конституції України, рішенню Конституційного суду від 14.12.1999 р. № 10-рп/99 та п.4 ст. 2 частини 1 Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин.

Запорізька обласна організація ВО «Свобода» опротестовуватиме рішення облради в прокуратурі та домагатиметься його скасування через суд.
Переглядів: 658 | Додав: olab | Теги: Запорізька облрада, дискримінаційне рішення | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту