П`ятниця, 2024-04-19, 6:27 PM
Вітаю Вас Гість

Новий журналіст

(додайте до улюблених сайтів в закладки)

Меню сайту
Наше опитування
За кого б Ви проголосували на президентських виборах, якщо б вони відбулись завтра?
Всього відповідей: 205
Народная агитация за Тягнибок Олег Ярославович
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 22 » Юрій Сиротюк: «Через 22 роки української незалежности маємо довести, що ми – зерно української нації, а не її пустоцвіт»
Юрій Сиротюк: «Через 22 роки української незалежности маємо довести, що ми – зерно української нації, а не її пустоцвіт»
3:10 PM

21 серпня 2013 року в Києві відбулася презентація двох нових видань Історичного клубу «Холодний Яр» – «Історії України-Русі» Миколи Аркаса, яке вийшло у Кракові 1912 року, та фотоальбому «Свято, що кличе до бою», присвячене 18-м вшануванням Героїв Холодного Яру. У заході взяли участь чимало свободівців, серед яких – заступники Голови ВО «Свобода», народні депутати України Андрій Мохник та Юрій Сиротюк.

На вечорі, що викликав жвавий інтерес киян, виступили упорядник книг Роман Коваль, ініціятор перевидання «Історії України-Русі» Степан Нагірний, журналістка радіо «Промінь» Ірина Плехова та народний депутат України Юрій Сиротюк, меценат одного з видань.

Роман Коваль зазначив, що лише за місяць у «мертвий» для книготоргівлі літній сезон було продано пів тисячі примірників Аркасової праці. Такий успіх історик порівняв зі спраглістю читачів царської Росії, коли вперше було видано «Історію України-Русі». Тоді за рік було продано увесь її наклад – 7 000 примірників. І це не дивно – адже сучасники Аркаса вважали його працю другою впливовою роботою після Шевченкового «Кобзаря». Володимир Білінський, автор книжок «Країна Моксель» і «Москва ординська», розповів про значення роботи Миколи Аркаса в самоусвідомленні українського народу: «У час, коли про нас говорили лише як про «малоросів» і «хохлів», Аркас і Яворницький буквально прокричали, що Україна є і має свою велику історію».

Юрій Сиротюк відзначив виняткову будівничу й мілітарну роль істориків у творенні української державности: «Ані покоління Хмельницького, ані сучасники Центральної Ради, ані жодне инше покоління не мало такого великого запасу мирного часу в умовах власної української держави, як ми. Через 22 роки незалежности маємо нарешті з’ясувати, чи ми – зерно української нації,  чи її пустоцвіт. Нам нема чого й на кого жалітися – вороги завжди будуть, і вони робитимуть свою справу. Однак мусимо віддячити нашій землі, Україні, Богові за ці роки спокою, перепочинку. Маємо відродити велич найбільшої в Европі держави. Для цього все зробили Микола Аркас, Роман Коваль, Володимир Білінський, ціла плеяда військовиків та ідеологів.

Ми і наші діти, що народилися вже у незалежній Україні, маємо усвідомити, що за нас ніхто нічого не зробить – ані політики, ані хто инший – лише ми самі. Вшановуючи пам'ять загиблих у роки Голодомору, маємо помститися катам. Це – завдання суспільства, не політиків, не окремих груп чи сторонніх осіб – знести пам’ятники організаторам геноциду української нації. У цій справі нам допоможе Дух Шевченка, 200-річчя якого відзначаємо наступного року. Виконуючи його настанову «… громадою обух сталить та добре вигострить сокиру …», виконаймо свою місію – збережімо й відродімо себе як націю, зведімо свою державу! 22 роки ми мали на те, щоби читати правильні книжки, вивчати історію, гартувати дух і тіло. Хтось століттями намагався поховати нашу незалежність, адже є патологоанатоми від історії типу Грушевського чи Субтельного й реаніматори історії – такі як Роман Коваль, Микола Аркас тощо. Саме завдяки їм відчуваємо дух нескорености нації. І з цим духом стаємо до нового бою». Ці слова свободівця викликали шквал оплесків гостей презентації.

Також цього вечора було презентовано фотоальбом «Свято, що кличе до бою», присвячений 18-м вшануванням Героїв Холодного Яру. Свободівці стали не лише співорганізаторами урочистостей, але й долучилися до створення фотоальбому: світлини свободівських фотографів Вікторії Пришутової та Насті Сніжної увійшли до видання.

Наступні презентації цих та инших книг Історичного клубу "Холодний Яр” відбудуться у Німеччині – на День незалежности у Франкфурті-на-Майні, а 25 серпня – у Мюнхені.

Переглядів: 1224 | Додав: olab | Теги: зерно, пустоцвіт | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту