П`ятниця, 2024-04-26, 0:48 AM
Вітаю Вас Гість

Новий журналіст

(додайте до улюблених сайтів в закладки)

Меню сайту
Наше опитування
За кого б Ви проголосували на президентських виборах, якщо б вони відбулись завтра?
Всього відповідей: 205
Народная агитация за Тягнибок Олег Ярославович
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 12 » У Києві нагороджено лавреатів літературно-мистецьких премій Ліги Українських Меценатів. Серед відзначених – Ірина Фаріон
У Києві нагороджено лавреатів літературно-мистецьких премій Ліги Українських Меценатів. Серед відзначених – Ірина Фаріон
3:42 PM

11 червня 2013 року в Національному музеї літератури України відбулася церемонія нагородження лавреатів літературно-мистецьких премій Ліги українських меценатів (ім. В.Близнеця, Б.Нечерди, Д.Нитченка, В.Свідзінського) та літературної премії клубу "Ярославів Вал". Серед лавреатів премії імени Дмитра Нитченка – знаний мовознавець свободівка Ірина Фаріон та її авторський проєкт «Від книги до мети».

Ліга українських меценатів провела вручення премій у фундаментальній бібліотеці літературного музею, зала якої була повною. Так, було нагороджено Ірину Фаріон, Тараса Компаніченка, Мирослава Дочинця, Павла Щирицю, Надію Гуменюк. Ініціятори премії Мирослав Слабошпицький та Володимир Загорій відзначають: вручені дипломи мають фінансовий еквівалент, «аби духовно багаті не чули себе нужденними в матеріяльному світі».

Мовознавця Ірину Фаріон нагородили премією імени Дмитра Нитченка «За несхибну позицію в житті, за бійцівські якості й за чин» і водночас за проєкт «Від книги – до мети».

Під час свого виступу свободівка подякувала організаторам премії за те, що дають крила українській ідеї. Адже, підтримуючи українських митців, засновники премії сприяють утвердженню в суспільстві перевагу духовних та інтелектуальних цінностей над потребами шлунку.

«Я зворушена формулюванням премії – «за пропаганду українського слова». Печально, що в українській державі ми маємо бути пропагаторами українського слова, адже воно має бути аксіомою. Але якщо нашому поколінню випала роль бути локомотивами в цій справі – будьмо ними. Я вдячна, що Володимир Загорій та Михайло Слабошпицький звернули увагу на наш проєкт «Від книги – до мети». Адже його завдання – показати не лише сучасну українську книгу від наукової до художньої, а й показати суспільству правдивих духовних лідерів. Ще одним наслідком таких зустрічей є те, що книги авторів продаються дуже швидко.

У рамках цього проєкту відбулися зустрічі з 18-ма авторами. Ми готуємо до видання другий журнал про проєкт із довідковою інформацією про учасників, найголовніші цитати з їхніх праць і найвагоміші думки, які було висловлено під час зустрічі. Це означає, що зустріч не просто минає – вона лишається на папері та в пам’яті», – зазначила Ірина Фаріон.

Також свободівка зазначила, що метою проєкту, який відзначено премією імени Дмитра Нитченка, є створення медія-приводів та умов для спілкування автора з читачем у великій залі. Прикметно, що від часу першої зустрічі, куди було запрошено дослідника ономастики Павла Чучку, кількість спраглої публіки, яка відвідує такі акції, суттєво збільшилася. Адже відтепер проєкт відбувається не у 300-місному приміщенні, а у залі на 1200 місць. Викрісталізовується певне інтелектуально-мистецьке середовище, яке готове обговорювати та всотувати в себе інформацію про наукові й мистецькі новинки. За словами націоналістки, це початок духовного поступу нації. Це означає, що в суспільства існує спрага за високим словом, за правдивою книжкою, за автором, герої якого притягують, і автором, який притягує сам.

Також премією Дмитра Нитченка «За пропаганду українського друкованого слова» було відзначено Тараса Компаніченка. Знаний музикант, керівник гурту «Хорея козацька» зазначив, що члени Ліги українських меценатів своєю діяльністю, а не «деклараціями про наміри» довели відданість українській справі.

Під час заходу також було нагороджено цілу когорту авторів та митців. Так, третім лавреатом Премії клубу «Ярославів Вал» став Мирослав Дочинець із книгою «Криничар». Прикметно, що до нього цією премією було відзначено Василя Шкляра за книгу «Чорний ворон» та Юрія Щербака за роман-антиутопію «Час смертохристів». Мирослав Дочинець порівняв честь отримати таку відзнаку в літературі із премією «Оскар» у галузі кіна.

Також «За пошуки нової поетичної мови» було відзначено премією імени Бориса Нечерди Павла Щирицю із поетичною збіркою «Місце Сили».

Премію імени Віктора Близнеця «Звук павутинки» вручено волинській письменниці Надії Гумемнюк за дитячі прозові твори. «Місія дитячого письменника – спричинитися до того, щоби маленький читач ставав великою людиною світу й великим українцем», – зазначила авторка.

Фото з події: https://picasaweb.google.com/102652274152528116947/GeKURB

Переглядів: 904 | Додав: olab | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту