Субота, 2024-04-20, 6:37 PM
Вітаю Вас Гість

Новий журналіст

(додайте до улюблених сайтів в закладки)

Меню сайту
Наше опитування
За кого б Ви проголосували на президентських виборах, якщо б вони відбулись завтра?
Всього відповідей: 205
Народная агитация за Тягнибок Олег Ярославович
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 18 » Опозиція підготувала зміни до Конституції України, які гарантують незалежність судової системи
Опозиція підготувала зміни до Конституції України, які гарантують незалежність судової системи
11:43 AM

Парламентські депутатські фракції ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» підготували законопроєкт «Про внесення змін і доповнень до Конституції України щодо формування незалежної судової влади». Ці зміни зможуть реально забезпечити незалежність судової гілки влади та унеможливлять вплив на неї з боку виконавчої та законодавчої влад.

Ці зміни необхідні в рамках виконання з боку України вимог Європейського Союзу щодо підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті.

Законопроєкт опозиції передбачає контроль народу за судовою гілкою влади завдяки імпічменту суддів, зокрема шляхом місцевого референдуму. А також закріплюють безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя через народних засідателів та присяжних.

Також документ передбачає ліквідацію Конституційного суду як органа, який себе повністю дискредитував та поновлення функцій Верховного суду України як найвищого судового органу в країні.

Опозиційний законопроект пропонує кардинально новий механізм обрання суддів на посади. Всі рішення щодо обрання, переведення та звільнення суддів ухвалювати дійсно незалежний орган – Вища рада юстиції. Склад ВРЮ має бути скорочено до 15 членів, 10 із яких буде обирати з’їзд суддів, а 5 – Верховна Рада України. ВРЮ має формуватися винятково на професійній основі з суддів, а не політиків чи держслужбовців. Президент у процесі призначення суддів виконує винятково церемоніяльні функції, що усуває можливість тиснути на судову гілку влади.

Законопроєк також пропонує обмежити повноваження президента в частині створення або ліквідації судів – такі рішення ухвалюватиме Верховна Рада України шляхом затвердження спеціяльних законів.

Крім того, проєкт закону нарешті скасовує повноваження прокуратури щодо загального нагляду, які всія європейська спільнота визнала недемократичними.

Фракції ВР «Батьківщина» та ВО «Свобода» зібрали під цим законопроєктом 127 підписів народних депутатів і очікують на підписи депутатів від фракції «УДАР» Віталія Кличка для внесення проєкту закону до Верховної Ради України в найкоротші строки, оскільки, згідно з чинним законодавством, для реєстрації змін до Конституції України необхідно не менш як 150 підписів народних депутатів.

4 липня 2013 року президент вніс до Верховної Ради проєкт закону «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежних суддів», в якому, зокрема, запропоновано відібрати в парламенту конституційну функцію призначення і звільнення суддів, вилучити положення про строк повноважень Генерального прокурора України, змінити склад та порядок формування Вищої ради юстиції та чинний порядок зняття суддівської недоторканности. Опозиція переконана, що ухвалення такого закону поставить судову гілку влади в іще більшу залежність від президента, призведе до руйнування принципу розподілу влади на законодавчу, виконавчу і судову та порушить принцип стримування і противаг між гілками влади.


Переглядів: 1311 | Додав: olab | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту