Четвер, 2024-03-28, 9:17 PM
Вітаю Вас Гість

Новий журналіст

(додайте до улюблених сайтів в закладки)

Меню сайту
Наше опитування
За кого б Ви проголосували на президентських виборах, якщо б вони відбулись завтра?
Всього відповідей: 205
Народная агитация за Тягнибок Олег Ярославович
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 26 » На фестивалі «КіноЛев – 2010» фільми Юрія Іллєнка викликали справжній ажіотаж
На фестивалі «КіноЛев – 2010» фільми Юрія Іллєнка викликали справжній ажіотаж
11:39 AM

В рамках п’ятого Львівського міжнародного кінофестивалю незалежного кіна «КіноЛев» було продемонстровано фільми Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія» та «Вечір на Івана Купала».

Картини представляла виконавиця головної ролі в «Молитві за гетьмана Мазепу», народна артистка України та дружина Юрія Іллєнка  Людмила Єфименко, а також Пилип та Андрій Іллєнки.

«Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія» - фільм, що суттєво відрізняється від стрічки 2002 року, адже останній бракувало якісної звукової доріжки. Крім створення багатоканального саундтреку, розрахованого на демонстрацію картини у сучасних кінозалах, нова версія була скорочена порівняно з фільмом 2002 року, що, однак, не змінило його загальної стилістики та творчого вирішення.

Окремо слід сказати, що тепер фільм містить закадровий коментар Юрія Іллєнка, в якому він дає пояснення щодо історичного контексту подій фільму, а також, до певної міри, і щодо долі самої картини.

Стрічка «Молитва за гетьмана Мазепу» більше ніж на 6 років була покладена на полицю, адже трактування історії, викладене у фільмі, викликало обурення з боку північного сусіда України, який вустами власного міністра культури фактично заборонив картину.  Лише у 2008 році компанії «Іллєнко Фільм», співзасновником якої був Юрій Іллєнко, вдалося отримати право на завершення фільму. Створення його нової версії, за відсутністю фінансування в умовах світової кризи, розтягнулося майже на 2 роки.

Раніше нова версія «Молитви…» демонструвалася лише в рамках днів Українського кіно в Польщі у листопаді 2009 року та під час «МамайФесту» у місті Кам’янське, більш відомому як Дніпродзержинськ, у червні 2010 року.

Наступного вечора після демонстрації нової версії «Молитви за гетьмана Мазепу» глядачам було представлено фільм «Вечір на Івана Купала», що вже став визнаною класикою українського кіно. На «КіноЛеві» було вперше продемонстровано відновлену в цифровому форматі копію фільму, яка було створена в рамках державної програми реставрації творчої спадщини Юрія Іллєнка. 

Отже  не дивно, що перегляди стали справжньою подією фестивалю і викликали неабиякий інтерес серед львів’ян, які протягом вечорів 23 та 24 серпня вщерть заповнили садок біля Музею Ідей на вулиці Валовій, де відбувалися покази. Серед глядачів були присутні і лідери Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок та Ірина Фаріон.

Переглядів: 624 | Додав: olab | Теги: ажіотаж, «КіноЛев – 2010», фільми Юрія Іллєнка, На фестивалі | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту